Manifest en motiu del Dia Internacional de commemoració en la memòria de les víctimes de l’Holocaust

0
644

MANIFEST EN MOTIU DE LA JORNADA DE COMMEMORACIÓ A LES VÍCTIMES DELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ

El pròxim dilluns, dia 27 de gener, es commemorà el 75è aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, lloc que representa els horrors de la persecució i extermini de la població jueva i altres col·lectius com republicans espanyols, el poble gitano, les minories religioses, homosexuals i transsexuals o persones amb discapacitat, en una Europa sotmesa  pel règim nazi i l’odi del feixisme.

 

Cal recordar un dels moments més tràgics i terribles de la nostra història recent, per això volem fer una crida a tota la ciutadania inclosos partits polítics, entitats culturals i associacions per recordar i honorar les víctimes de l’Holocaust perquè aquesta lluita és de tots.

En aquest dia, la Joventut Socialista de les Terres de Ponent, volem recordar els milions de jueus i jueves que van patir l’extermini i reclusió als camps de concentració. De la mateixa manera el nostre record s’estén als altres col·lectius.

Dels aproximadament 9.500 republicans i republicanes deportats que van ésser reclosos als camps del Tercer Reich, la majoria de Mauthausen, com també de Dachau i Ravensbrück, sabem que dues terceres parts no van sobreviure. Van morir d’extenuació, de malalties, a les cambres de gas o a causa dels experiments mèdics duts a terme en aquells inferns terrenals. I van seguir morint com a conseqüència de les penalitats patides un cop els camps van ser alliberats.

Sabem que l’alliberament dels camps no va significar, com diu la historiadora Rosa Toran, la llibertat per als qui havien estat deportats. El pes d’allò viscut perduraria en l’eternitat, el patiment i la inhumanitat d’aquells monstres restaria gravat al seu cor. A més a més, van haver de fer front a la incomprensió de moltes persones que no van donar crèdit al que explicaven, fins que van veure les proves fotogràfiques que delataven l’horror de l’Holocaust. Volem recordar que això va ser possible gràcies al compromís antifeixista de persones valentes com Anna Pointner i Francesc Boix, essent aquest segon militant de “Juventudes Socialistas Unificadas de Cataluña” durant la Guerra Civil Espanyola. Ambdós varen fer possible la sostracció dels negatius que posteriorment es van convertir en les proves gràfiques del genocidi en els Judicis de Nuremberg.

Els i les joves tenim el deure d’aprendre, reflexionar i ensenyar d’ aquests fets històrics amb el respecte que es mereixen. No volem, per tant, que la ficció desfiguri l’experiència quotidiana de sofriment i mort que van patir tantes persones.

Avui  arriben al poder polítics que fan del racisme i de l’odi la seva bandera. No podem permetre que governin en cap lloc del món, hem d’aprendre dels errors del passat i frenar per qualsevol mitjà les forces de l’extrema dreta. No blanquegem el que son: son feixistes i punt.

Estem convençuts que conèixer la història de l’Holocaust és una forma de lluitar contra el racisme i la intolerància en la societat actual i ens comprometem a treballar per la valoració de l’ésser humà i els seus drets. Des del dia a dia, des de l’ensenyança, des de les institucions cal demostrar la valentia i la fermesa que ens caracteritza i fer front als neofeixistes.

Els supervivents de l’Holocaust ens han ensenyat que no hem de col·laborar amb aquells que es mouen per l’odi, sinó que hem de resistir i oposar-nos-hi activament des de la raó, la unió i la paraula, perquè la paraula es combat amb la paraula.

 

Primo Levi  diu en el seu llibre Si esto es un hombre:  “Destruir al hombre es difícil, casi tanto como crearlo: no ha sido fácil, no ha sido breve, pero lo habéis conseguido, alemanes. Henos aquí dóciles bajo vuestras miradas: de nuestra parte nada tenéis que temer: ni actos de rebeldía, ni palabras de desafío, ni siquiera una mirada que juzgue.”

D’aquesta manera com va dir ell: “Si comprendre és impossible, conèixer és necessari, ja que el que ha passat pot tornar a passar, les consciències poden ser seduïdes i obnubilades de nou: les nostres també.”

Fem nostres les seves paraules i que la lluita llibertària de milers de dones i homes no hagi estat en va.

Que la memòria no s’esborri!

JSC Terres de Ponent

A 25 de gener de 2020, Lleida.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here