Adina Iordache, Secretària d’Acció Política de JSC Terres de Ponent

“… No oblidarem mai els sagnants sacrificis que els pobles van haver de fer per reconquistar la felicitat de tots. Recordant la sang vessada i els milions d’éssers humans sacrificats, assassinats, immolats pel feixisme-nazi, jurem no abandonar mai el camí que ens hem traçat. (…) Ens dirigim a tot el món per dir-li: Ajuda’ns en la nostra tasca. “

Així acabava el Manifest dels Supervivents de Mauthausen.

El 5 de maig de 1945 va ser alliberat el camp de Mauthausen, data que culminava el procés d’alliberaments iniciat al mes de gener.  De nou,  des de la JSC Terres de Ponent, aprofitem la commemoració per posar de manifest el nostre compromís per renovar el jurament del “MAI MÉS”, pronunciat pels supervivents que, amb aquestes paraules, volien expressar la seva voluntat de lluitar per aconseguir un món lliure i fraternal.

Avui, 5 de maig també es commemora el dia nacional d’homenatge als deportats i deportades als camps de concentració i a totes les víctimes espanyoles del nazisme.

Cal recordar que dels aproximadament 9.500 republicans i republicanes deportats que van passar pel camps del Tercer Reich, la majoria per Mauthausen, tot i que també per Dachau, Buchenwald, Ravensbrück (la majoria dones) i d’altres, sabem que dues terceres parts no van sobreviure. Van morir d’extenuació, de malalties, a les cambres de gas o a causa d’experiments mèdics. I van seguir morint com a conseqüència de les penalitats patides un cop els camps van ser alliberats.

Sabem, tal i com va dir la historiadora Rosa Toran, l’alliberament dels camps no va significar la llibertat per als qui havien estat deportats, ja que el pes d’allò viscut estaria aferrat als seus cors i la imatge dels camps els perseguiria.

Avui més que mai, les ideologies feixistes culpables d’aquesta barbàrie,  estan guanyant força, no només a Espanya sinó a tot el món. Aquests que s’anomenen a ells mateixos “polítics”, utilitzen el racisme i l’odi com a bandera. Malauradament, en ple segle XXI, hi ha joves que segueixen aquest camí de la dreta i la ultradreta onejant orgullosament la bandera del racisme i de l’odi que els caracteritza.

No em de caure en els mateixos paranys, hem d’aprendre del passat per tal de no cometre els mateixos errors. Per això mateix, la JSC Terres de Ponent, es compromet fermament per tal de donar visibilitat a totes aquelles víctimes d’aquesta barbàrie anomenada Holocaust, i per a lluitar contra aquestes ideologies de dreta i ultradreta que estan ressorgint a tot el món.

Cal conèixer per a poder recordar. Si no sabem, si ignorem, no podem recordar, i la memòria històrica és clau per a la Humanitat. Els i les supervivents de l’Holocaust ens han ensenyat que no hem de col·laborar amb els qui es mouen per l’odi, sinó que hem d’oposar-nos-hi activament des de la raó i l’esperança.

Els i les joves hem de negar-nos a col·laborar amb allò contrari als nostres valors, que no poden ser altres que els republicans: la justícia, la igualtat, la llibertat i la fraternitat entre els pobles.

JSC Terres de Ponent també fa seu el jurament fet a Mauthausen pels deportats supervivents el 5 de maig de 1945:

“Mai més, enlloc, contra ningú!”

 

Adina Iordache

Secretària d’Acció Política de la JSC Terres de Ponent

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here