La JSC celebra la rebaixa de preus que Pedro Sánchez ha impulsat a les universitats

0
176

En els temps de pandèmia i confinament actuals, en què s’ha fet palès el paper fonamental del coneixement i la recerca en la salut pública, la Joventut Socialista de Catalunya no podem més que expressar la nostra satisfacció per la derogació del sistema de forquilles dels preus públics universitaris, que ha aprovat avui el Consell de Ministres. El sistema, establert pel govern de Rajoy l’any 2012, va encarir el preu mitjà del crèdit a l’estat un 17%; conduint-nos al capdavant dels països europeus amb preus públics més elevats.

Aquesta derogació representa un clar pas endavant en la ferma voluntat del Govern de Pedro Sánchez de reduir les desigualtats en l’accés al coneixement i d’eliminar la pèrdua de talent per motius de renda. Especialment en aquests moments, en què observem diàriament la importància de formar professionals sanitaris, dels centres de recerca, d’ investigadors i investigadores i de la infraestructura científica.

Malauradament, aquesta notícia ens trasllada també al nefast panorama català en què l’estudiantat ha de fer front als preus públics més elevats d’Espanya, obra de l’ara diputat d’ERC Antoni Castellà, amb un encariment mitjà del 60% respecte a 2011. Després de 3 anys reclamant el compliment de la rebaixa del 30% del decret de preus aprovada pel Parlament el 2016 i que ja va ser un acord de mínims, la Generalitat va finalment atrevir-se a esmentar-ho en el seu projecte de pressupostos 2020. Un projecte que ha quedat escapçat per la pandèmia.

Des de la comprensió de les dificultats econòmiques que s’albiren a la nova normalitat, considerem que és inacceptable que la Generalitat segueixi hipotecant el futur, no només del jovent, sinó de l’ecosistema científic i de coneixement de Catalunya. El Govern de Sánchez ha posat la primera pedra d’un camí que serà dur i llarg, tot afegint-hi a la Conferència General de Política Universitària. Ara, la Generalitat té al seu abast avançar cap a una major igualtat en l’accés a la formació superior i en l’aprofitament del talent. Desitgem que el Govern Torra-Aragonès faci seva la baixada de preus i no s’hagi d’esperar a un eventual comandament únic en política universitària per decidir-se a reclamar-la ferotgement.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here